Ett testamente är ett formellt beslut om vem som ska inneha ens egendom när man har avlidit. När man ska skriva ett testamente är det till exempel viktigt att tänka på formuleringarna och formkraven.
Att bestämma över sin kvarlåtenskap
▶ Vad är ett testamente? Ett testamente är ett formellt beslut om vad som ska hända med ens kvarlåtenskap – ens egendom när man dör.
Läs merEtt förordnande om kvarlåtenskap
Ett testamente är enkelt uttryckt ett beslut om vem som ska få ens egendom när man dör. Ett annat sätt att uttrycka detta är att ett testamente är ett förordnade om kvarlåtenskap.
Att ett testamente ska vara ett förordnande betyder att det ska vara ett beslut om vem som ska få något. Förordnande betyder just det: Ett formellt beslut om vem som ska inneha något. Kvarlåtenskap är ett annat ord för egendom som tillhört en nu avliden person.
Ibland händer det att en person upprättar ett dokument som den kallar för testamente, men som inte innehåller något förordnande om kvarlåtenskap. Då är det inget testamente.
Det kan för det första handla om att dokumentet inte innehåller något förordnande. Kanske står det att egendomen ska gå till välgörenhet, men det räcker inte. Det måste då stå vilken välgörenhetsorganisation som ska få egendomen.
Det kan också handla om att dokumentet inte avser kvarlåtenskapen. Kanske står det att en viss person ska få fastigheten där den som upprättar dokumentet bor, men att den som upprättar dokumentet ska få bo kvar så länge han eller hon lever. Men ett sådant dokument gäller inte kvarlåtenskapen, eftersom mottagaren får fastigheten på en gång medan givaren är i livet. Att mottagaren inte kan använda fastigheten fullt ut så länge givaren är i livet påverkar inte detta.
För att det ska vara ett testamente brukar man också säga att det ska vara ensidigt och möjligt att återkalla. Att det ska vara ensidigt betyder att ett testamente inte får vara ett avtal om ömsesidiga förpliktelser. Ett sådant avtal om ömsesidiga förpliktelser kallas istället för ett arvsavtal och är inte giltigt över huvudet taget.
Testamentsgivare och testamentstagare
Den som upprättar ett testamente brukar kallas för testamentsgivare. Ett annat vanligt ord som används är testator. Det är testamentsgivarens eller testatorns egendom som ska fördelas enligt testamentet.
Den som får något genom ett testamente brukar kallas för testamentstagare. Om en testamentstagare ska få hela kvarlåtenskapen eller en viss andel av kvarlåtenskapen, så brukar han eller hon kallas för universell testamentstagare. Om testamentstagaren bara får en viss sak eller ett visst penningbelopp, så brukar han eller hon kallas för legatarie. Saken eller pengarna man får kallas för legat.
Rubriken eller formkraven är inte avgörande
Precis som vid alla avtal så spelar det ingen avgörande roll vilken rubrik dokumentet har. För att avgöra om ett dokument är ett testamente eller inte så ser man till innehållet. Det finns exempel på att man i ett dokument med rubriken ”Gåvobrev”, ”Skuldebrev” eller ”Äktenskapsförord” hittar ett förordnande om kvarlåtenskap – ett testamente.
Det är inte heller formkraven som gör något till ett testamente. Formkraven avgör om ett dokument är ett giltigt eller ett ogiltigt testamente. Men ett testamente blir bara ogiltigt om någon väcker talan i domstol och domstolen kommer fram till att testamentet inte uppfyller formkraven. Att väcka talan i domstol om ett testamentes ogiltighet brukar kallas att klandra testamentet.
Det är inte ovanligt att någon har efterlämnat ett testamente som inte uppfyller formkraven, men som de efterlevande ändå vill ska gälla. Det kan vara så att testamentet inte är skriftligt eller att det inte är bevittnat, men att de efterlevande är överens om att det är förenligt med den avlidnes vilja. Om ingen klandrar testamentet så ska det efterlevas.
Visa mindre
Formella krav på ett testamente
▶ Vad krävs för att ett testamente ska vara giltigt? Om någon klandrar ett testamente så prövar domstolen dels om testamentsgivaren uppfyller kraven, dels om handlingen uppfyller kraven.
Läs merFyra krav på testamentsgivaren
Man ställer fyra krav på testamentsgivaren, alltså den som upprättat testamentet. Testamentsgivaren ska:
1. Vara 18 år eller äldre.
2. Inte lida av en psykisk störning.
3. Inte vara påverkad av någon på ett otillbörligt sätt.
4. Inte ha en oriktig uppfattning om förutsättningarna.
Att lida av en psykisk störning enligt punkt 2 är inte detsamma som att ha en viss psykiatrisk diagnos. Ett gammalt uttryck som brukar användas för att beskriva vad psykisk störning innebär är att personen lider av en ”rubbning av själsverksamheten”. Det betyder att någon som är påverkad av medicin eller av en allvarlig sjukdom – till exempel cancer eller en hjärtinfarkt – kan anses lida av en psykisk störning i lagens betydelse.
Att vara otillbörligt påverkad av någon enligt punkt 3 handlar oftast om att någon missbrukar testamentsgivarens oförstånd, svaga vilja eller beroendeställning. Det är inte alltid så höga krav för att ogiltigförklara ett testamente på den här grunden. Ett känt exempel är när testamentstagaren, alltså den person som skulle få egendom enligt testamentet, hade tagit initiativet till testamentet. Då räckte det med att testamentsgivaren uttryckte att han var tveksam till testamentet och ville att testamentstagaren skulle lämna honom ifred.
Att testamentsgivaren har en oriktig uppfattning om förutsättningarna enligt punkt 4 innebär att testamentsgivaren tror på något som inte är sant och lägger det till grund för sitt testamente. Det gäller både om någon förlett honom eller henne att tro så, eller om testamentsgivaren själv kommit på det. Ett känt exempel är när testamentsgivaren upprättade ett nytt testamente för att han blivit paranoid och fått för sig att en släkting hade försökt förgifta honom. Eftersom det stod klart att detta var helt fel, så tillämpades inte det nya testamentet.
Det är viktigt att komma ihåg att när det gäller punkterna 3 och 4, så måste det finnas ett samband mellan det ouppfyllda kravet och innehållet i testamentet.
Fem krav på handlingen
Man ställer fem krav på själva handlingen – fem så kallade formkrav – nämligen:
1. Handlingen ska ha skriftlig form.
2. Handlingen ska vara underskriven av testamentsgivaren.
3. Handlingen ska vara underskriven av två vittnen.
4. De två vittnena ska närvara och bevittna när handlingen skrivs under av testamentsgivaren eller när testamentsgivaren förklarar att han har skrivit under handlingen.
5. De två vittnena ska känna till att det är ett testamente det handlar om.
När det gäller skriftlig form uppstår ibland frågan om det räcker med en kopia av ett testamente. Och svaret är att det kan räcka. Kopian är inte själva testamentet, men kopian kan fungera som bevis för att det finns ett testamente som uppfyller formkraven. Frågan som man måste ta ställning till i de fallen är om testamentsgivaren förstört eller på annat sätt återkallat originalet av testamentet. Det som blir avgörande kan vara hur lång tid som har gått sedan testamentet upprättades och om testamentsgivaren gett uttryck för att han eller hon ändrat åsikt.
När det gäller testamentsgivarens underskrift uppstår ibland frågan om namnteckningen är en förfalskning. Domstolen får då bedöma vittnenas trovärdighet och parterna kan ta hjälp av handstilsexperter för att analysera namnteckningen.
När det gäller vittnena är det viktigt att komma ihåg att inte alla kan vara vittnen. Vittnen måste vara 18 år eller äldre och de får inte lida av en psykisk störning. Vittnen får inte heller vara jäviga. Det betyder enkelt uttryckt att vittnet inte får påverkas av innehållet i testamentet. En närstående som skulle ha rätt till arv eller en testamentstagare får inte vara vittne. Vittnet får inte heller vara en företrädare för eller närstående till en testamentstagare. Det spelar ingen roll om vittnet inte känner till att det påverkas av innehållet i testamentet.
En vanlig missuppfattning är att ett testamente måste registreras för att bli giltigt. Något sådant krav finns inte. Ett testamente behöver alltså inte vara registrerat hos Skatteverket för att bli giltigt.
Visa mindre
Att skriva ett testamente
▶ Hur skriver man ett testamente? Du kan skriva ett testamente själv, men det är lätt att det blir fel.
Läs merUppfyll formkraven
Så länge du ser till att uppfylla formkraven så kan du skriva ett testamente själv. Du måste se till att du skriver testamentet på ett papper och att du skriver under. Du måste också se till att du har två behöriga vittnen som skriver under testamentet. Självklart måste du också se till att dokumentet innehåller ett förordnande om din kvarlåtenskap. Annars är det inte ett testamente.
Att skriva förordnanden
Det kan vara svårt att skriva bra förordnanden. Ett enkelt förordnande kan alla skriva – ”jag vill att Gustav ska få min segelbåt när jag dör”. Men om det är mer komplicerat så är det många frågor som ska besvaras inför upprättandet av ett testamente:
– Vad händer om du inte skriver något testamente?
– Vad händer om någon testamentstagare hinner avlida före dig?
– Vad händer om egendomen inte räcker till?
– Vad händer med egendomen när testamentstagaren dör?
Om testamentet är väldigt otydligt, så kan det i värsta fall leda till att det inte får någon verkan alls. Om det bara är något otydligt, så kan det leda till att dina efterlevande hamnar i en lång och dyr tvist om tolkning av testamentet och då är det jurister som utifrån sina principer om tolkning av testamenten som ska tolka det du har skrivit.
Det kan vara värt mycket att ta hjälp av en jurist och skriva ett riktigt tydligt testamente som får precis de följder som du vill.
Att ordna en bra bevittning
Bevittningen innehåller flera fallgropar och möjligheter. Det är viktigt att inte begå misstag, såsom att vittnena är obehöriga att vara vittnen eller att vittnena inte är samtidigt närvarande när du skriver under testamentet.
Det är viktigt att förklara på ett bra sätt för vittnena vad bevittningen innebär. Att vara testamentsvittne innebär inte bara att skriva på ett papper. Mycket kan också vara vunnet om man skriver en bra vittnesmening som vittnena får skriva under.
Bevittning handlar inte bara om att uppfylla formkraven. Allt som har hänt vid bevittningen kan få betydelse om dina efterlevande hamnar i en tvist om till exempel ifall du led av en psykisk störning vid upprättandet av testamentet, ifall du var påverkad av någon på ett otillbörligt sätt eller ifall du hade en oriktig uppfattning om förutsättningarna.
Det kan vara värt mycket att ta hjälp av en jurist som har erfarenhet av att ordna en bra bevittning.
Dipa juridik kan hjälpa dig att skriva ditt testamente. Börja med att boka ett gratis telefonmöte, så får du mer information.
Visa mindre
Använd ingen mall för testamente
▶ Det kan vara lockande att ordna ett billigt och snabbt testamente. Då kan man tro att det är bra att använda en färdig mall, men det kan leda till problem i framtiden.
Läs merProblem med mallar
Det finns flera problem med mallar.
Ett problem med mallar är att de är begränsade. Mallar innehåller bara ett fåtal standardformuleringar och det är inte säkert att någon av dem ger det resultatet som du önskar uppnå. Mallarna är inte anpassade till din specifika situation, utan till ett fåtal standardsituationer.
Ett annat problem med mallar är att de är de innehåller ord och uttryck som kan vara svåra att förstå. Du kan hitta en standardformulering som du tycker låter bra, men det är svårt att veta vilka konsekvenser det faktiskt får att använda ett visst ord eller uttryck.
Ytterligare ett problem med mallar är att de bara hjälper dig med upprättandet av själva handlingen. Om man använder en mall är det lätt att förbise bevittningen och vikten av att ordna en bra bevittning.
Unna dig ett genomarbetat testamente
Ett testamente brukar vara väldigt värdefullt för testamentsgivaren. Ibland har testamentsgivaren värdefull egendom att fördela, kanske en fastighet eller en lägenhet värd flera miljoner kronor. Ibland är det viktigt att testamentsgivarens sambo eller make inte får ekonomiska bekymmer efter testamentsgivarens bortgång. Ibland vill testamentsgivaren undvika att de efterlevande hamnar i tvister om kvarlåtenskapen. Ibland är det bara viktigt att testamentsgivarens egendom fördelas precis så som han eller hon vill.
Därför är det värt att anlita en jurist för att hjälpa dig att upprätta ett väl genomarbetat testamente. En jurist går noga igenom din situation och vilka som är dina närstående och förklarar hur din kvarlåtenskap skulle fördelas utan testamente. En jurist lyssnar på hur du vill att din kvarlåtenskap ska fördelas och förklarar hur du bäst uppnår det genom olika förordnanden i ett testamente. En jurist hjälper dig också att ordna en bra bevittning av testamentet.
Kostnaden för en jurist är liten jämfört med hur värdefullt ett väl genomarbetat testamente är för dig.
Dipa juridik kan hjälpa dig att skriva ditt testamente. Börja med att gratis telefonmöte, så får du mer information.
Visa mindre