Säljarens ansvar för fel vid bilköp beror på bilens ålder, körsträcka och pris. Det är också viktigt om konsumentköplagen är tillämplig eller inte.
Fel som inte är förväntade
▶ Vad anses som fel vid bilköp? Om bilen inte stämmer med uppgifter som säljaren lämnat eller med vad köparen med fog kunnat förvänta sig, så är det fel på bilen.
Läs merTvå olika sorters fel
Det finns två olika sorters fel – två olika kategorier av fel. Detta gäller alla slags köp, även bilköp.
Den första kategorin är fel där bilen inte stämmer överens med avtalet. Att bilen ska stämma med avtalet är det mest grundläggande kravet vid bilköp. Om det gäller köp mellan företag eller köp av en privatperson finns denna regel i 17 § första stycket köplagen. Om det gäller köp mellan en konsument och en bilhandlare finns denna regel i 4 kap. 1 § konsumentköplagen.
Till denna kategori av fel brukar också räknas fel där bilen inte stämmer med uppgifter som säljaren lämnat i samband med avtalet – till exempel i annonser eller vid köparens besök hos säljaren. Man brukar säga att dessa uppgifter kan ses som en del av avtalet.
Den andra kategorin är fel där bilen i övrigt inte stämmer med köparens befogade förväntningar. En köpare kan utifrån sin kunskap om den aktuella bilen – till exempel bilmodell, årsmodell, mätarställning och pris – ställa rimliga krav på bilens egenskaper. Detta innebär att en ny bil i stort sett ska vara fri från fel och att en äldre bil ska vara fri från allvarliga fel.
Ursprungliga fel
En viktig sak att komma ihåg är att säljaren bara ansvarar för så kallade ursprungliga fel. Det betyder att felet måste ha funnits när bilen överlämnats till köparen. Fel som uppkommit när köparen haft hand om bilen ansvarar köparen för.
Det är ofta svårt att avgöra vad som är ett ursprungligt fel och inte. Ibland kan det dröja lång tid från det att ett fel uppstår till dess att det upptäckts. Det beror på vilket slags fel det är. Ofta är man tvungen att anlita en expert, till exempel en märkesverkstad, för att få en bedömning av om felet funnits när bilen överlämnats till köparen.
Visa mindre
Rätt att häva bilköp
▶ Vad händer om det är fel på bilen efter bilköpet? Om det är fel på bilen som du har köpt så ska säljaren få tillfälle att reparera felet. Om det inte sker kan du ha rätt att häva bilköpet.
Läs merReklamation
Det första man som köparen ska göra när man har upptäckt att det är ett fel på bilen är att reklamera det. Reklamation innebär att köparen meddelar säljaren att det finns ett fel och att köparen anser att säljaren ansvarar för det.
Det kan finnas flera olika krav när det gäller reklamation. Om köparen vill häva köpet måste detta till exempel framgå av reklamationen. Det kan ske i den första reklamationen eller i ett senare separat meddelande.
Reklamation ska alltid ske inom skälig tid efter det att köparen märkt eller borde ha märkt felet.
Avhjälpande
Det första som ska hända efter reklamationen, när man har upptäckt att det är ett fel på bilen och att felet har funnits när bilen överlämnats till köparen, är att säljaren får möjlighet att reparera bilen. Detta kallas för att avhjälpa felet.
Ett avhjälpande ska ske utan kostnad för köparen. Om säljaren kräver att köparen till någon del betalar för reparationen är det därför inte fråga om ett avhjälpande.
Prisavdrag och hävning
Om ett avhjälpande inte blir av eller om det tar lång tid, så kan köparen ha rätt till prisavdrag eller hävning istället. Att ett avhjälpande inte blir av kan bero på att säljaren vägrar att reparera bilen eller att säljaren kräver att köparen betalar för en del av reparationen.
En bil är en ganska komplicerad vara och därför ska säljaren ha lite längre tid på sig att avhjälpa felet. Samtidigt är det en vara som ofta används dagligen. Om säljaren inte erbjuder en ersättningsbil kan en skälig tid för avhjälpande anses vara ett par veckor.
Prisavdrag innebär att man värderar bilen som den är – med felet – och jämför det med köpeskillingen. Mellanskillnaden ska säljaren betala till köparen. Oftast är mellanskillnaden densamma som kostnaden för att reparera felet.
Hävning innebär att köparen lämnar tillbaka bilen och säljaren lämnar tillbaka pengarna. Om köparen vill häva köpet, så måste han eller hon meddela säljaren om det inom rimlig tid efter att felet upptäckts eller efter att det står klart att säljaren inte kommer att reparera bilen.
Skadestånd
Det kan också vara möjligt att kräva att säljaren betalar skadestånd. Det blir aktuellt om du har lidit en ekonomisk skada som är en direkt följd av felet på bilen. Det kan till exempel vara att du varit tvungen att hyra bil när du inte kunnat använda bilen du köpt.
Visa mindre
Konsumentköplagen eller köplagen
▶ Dina rättigheter som köpare ser olika ut beroende på om du är en privatperson som köper en bil av en bilhandlare eller om du företräder ett företag eller köper av en privatperson.
Läs merKonsumentköplagen är tillämplig
Konsumentköplagen är en lagstiftning som ska ge konsumenter ett extra skydd. Den är bara tillämplig om köparen är en konsument – det vill säga en fysisk person som köper något för privat bruk. Köparen kan inte vara ett bolag eller en förening eller en fysisk person som köper något för sin enskilda näringsverksamhet.
För att konsumentköplagen ska vara tillämplig krävs också som huvudregel att säljaren är en näringsidkare – det vill säga en fysisk person eller ett bolag som säljer något inom ramen för en näringsverksamhet. Men lagen är också tillämplig om köpet förmedlas av en näringsidkare. Det kan vara aktuellt om bilen ägs av en privatperson, men om köpet förmedlas genom en bilhandlare.
Konsumentköplagen gäller såklart vid köp, men också vid byte av en vara. Det innebär att den även är tillämplig om du lämnar in en inbytesbil till en bilhandlare och betalar en liten summa eller ingenting i mellanskillnad.
Om konsumentköplagen inte är tillämplig, så är istället köplagen tillämplig på bilköpet. Då har köparen inte samma skydd.
Tvåårsregeln
En viktig regel som finns i konsumentköplagen, men som inte finns i köplagen är tvåårsregeln. Tvåårsregeln finns i 4 kap. 17 § konsumentköplagen. Tvåårsregeln innebär att säljaren ansvarar för fel som upptäckts inom två år efter att bilen överlämnats till köparen. Detta är en viktig lättnad för konsumenten eftersom han eller hon under dessa år inte behöver bevisa att felet är ett ursprungligt fel.
Tvåårsregeln innehåller dock två undantag. För det första så ansvarar säljaren inte för felet, om säljaren kan bevisa att felet inte funnits när bilen överlämnats till köparen. För det andra så ansvarar säljaren inte för felet, om det inte är förenligt med felets art. Man måste alltså se till vad det är för slags fel.
Dolda fel vid bilköp
När man pratar om dolda fel, så menar man att det finns en regel som innebär att säljaren inte ansvarar för fel som köparen borde ha upptäckt vid en undersökning av varan. Säljaren ansvarar bara för dolda fel och köparen ansvarar för upptäckbara fel. Detta är alltså en begränsning av säljarens ansvar. Man brukar också kalla detta för att köparen har en undersökningsplikt.
Om konsumentköplagen är tillämplig så finns ingen regel om dolda fel för varor såsom bilar. Köparen har alltså ingen undersökningsplikt. Säljaren kan därför inte hävda att felet är något som köparen borde ha upptäckt vid köpet.
Om köplagen är tillämplig finns det dock en regel om dolda fel och därför är säljarens ansvar mer begränsat i fall där köplagen gäller.
Krav för hävning
Ett grundläggande krav för hävning är alltid att säljaren inte reparerar bilen inom rimlig tid utan kostnad för köparen.
Om konsumentköplagen är tillämplig gäller utöver detta att säljaren inte kan visa att felet är ringa. Det är alltså inte möjligt att häva köpet om felet är ringa. Det är säljaren som har bevisbördan för detta.
Om köplagen är tillämplig gäller istället att köparen bara får häva köpet om han eller hon kan visa att felet är av väsentlig betydelse och att säljaren borde ha insett det. Det är alltså bara möjligt att häva köpet om felet är väsentligt. Det är köparen som har bevisbördan för detta.
Detta innebär att det är mycket större krav för att kunna häva ett bilköp om säljaren är en privatperson eller om köparen är en näringsidkare.
Preskription
Preskription innebär att det inte får gå för lång tid från det att bilen överlämnats till köparen till det att köparen påtalar felet.
Om konsumentköplagen är tillämplig är preskriptionstiden tre år. Säljaren ansvarar bara för fel som upptäcks inom tre år från det att bilen överlämnats till köparen. Reklamation måste senast ske två månader efter att den tidsperioden tagit slut.
Om köplagen är tillämplig är preskriptionstiden två år. Köparen måste reklamera felet senast två år efter att bilen överlämnats till köparen.
Visa mindre
Ångerrätt vid bilköp
▶ Om du är en privatperson som köper en bil av en bilhandlare så kan du ha rätt att ångra bilköpet.
Läs merAvbeställning innan leverans
Om konsumentköplagen är tillämplig, så har köparen alltid rätt att avbeställa bilen innan leverans. Regeln om det finns i 7 kap. 3 § konsumentköplagen. Det här handlar alltså om en situation där man skrivit på ett köpeavtal, men där bilen ännu inte överlämnats till köparen.
Om en konsument avbeställer bilen har säljaren dock rätt till skadestånd, det vill säga ersättning för olika kostnader som säljaren har haft på grund av avtalet.
Om köplagen är tillämplig så är huvudregeln att säljaren får hålla fast vid köpet och kräva betalning. Det finns dock undantag från den huvudregeln, till exempel att bilen ska tillverkas särskilt för köparen och tillverkningen inte har påbörjats eller om säljaren väntar orimligt länge med att kräva betalning.
Ångerrätt vid distansköp
Det finns en särskild lag – lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler, även kallad distansavtalslagen – som skyddar konsumenter vid distansköp. Distansavtalslagen är tillämplig om köparen är en konsument och om säljaren är en näringsidkare.
För att lagen ska vara tillämplig krävs också att det ska vara fråga om ett distansavtal eller ett avtal utanför affärslokaler. Med distansavtal menar man ett avtal som ingås inom ramen för ett särskilt system som säljaren har inrättat och där all kommunikation sker på distans. Med avtal utanför affärslokaler menar man ett avtal som ingås när köparen och säljaren är samtidigt närvarande på en annan plats än i säljarens lokaler, till exempel på en mässa.
Det är viktigt att notera att det alltså krävs att det är ett system som säljaren har inrättat. Kraven på systemet är inte särskilt höga, men det räcker inte med att säljaren har annonserat ut en bil på internet och lämnat kontaktuppgifter i annonsen.
Om distansavtalslagen är tillämplig så har köparen en ångerrätt under en viss tid. Tiden börjar löpa när bilen har överlämnats till köparen och köparen har fått information om bland annat ångerrätten. Därefter har köparen fjorton dagar på sig att ångra köpet. Om köparen ångrar köpet, så ska köparen lämna tillbaka bilen och säljaren lämna tillbaka pengarna.
Det är viktigt att notera att köparen inte har någon ångerrätt om bilen har specialtillverkats enligt köparens anvisningar.
Visa mindre