Rättsskydd är en del av din hemförsäkring eller din företagsförsäkring och kan ge dig ersättning för rättegångskostnader om du hamnar i en tvist.
Ett försäkringsskydd för tvister
▶ Vad är rättsskydd? Rättsskydd är en del av din hemförsäkring eller din företagsförsäkring och hur mycket du kan få i ersättning styrs av försäkringens villkor.
Läs merEn del av försäkringen
Rättsskyddet är en del av din försäkring – antingen din hemförsäkring om tvisten gäller dig själv, eller din företagsförsäkring om tvisten gäller ditt företag. I stort sett alla hemförsäkringar och företagsförsäkringar innehåller ett rättsskydd.
Du kan också omfattas av rättsskydd genom andra försäkringar. Du kan till exempel ha en försäkring via facket med ett rättsskydd som täcker arbetsrättsliga tvister, du kan ha en bilförsäkring med ett rättsskydd som täcker tvister kopplade till din bil och du kan ha en fritidshusförsäkring med ett rättsskydd som täcker tvister kopplade till sommarstugan.
Olika hos olika försäkringsbolag
Det är viktigt att förstå att rättsskyddet är ett försäkringsskydd. Rättsskyddet finns inte reglerat i lag utan är istället reglerat i villkoren i ditt avtal med ditt försäkringsbolag. Det betyder att det är upp till varje försäkringsbolag att själva bestämma villkoren för rättsskyddet.
I stora drag är försäkringsvillkoren lika hos de olika försäkringsbolagen. Eftersom konsumenter sällan jämför villkoren för rättsskydd när de väljer hemförsäkring, så finns det ingen anledning för försäkringsbolagen att erbjuda bättre villkor än konkurrenterna. Men det finns vissa olikheter i försäkringarna – ibland viktiga olikheter – och därför är det en bra idé att titta igenom din försäkring innan du går in i en tvist.
Visa mindre
Alla tvister täcks inte av rättsskydd
▶ När gäller rättsskydd? Rättsskyddet i hemförsäkringen gäller bara om du har haft försäkringen en längre tid, om du anlitar en jurist och om det är en viss typ av tvist.
Läs merJämför rättsskydd hos Folksam, Länsförsäkringar, Trygg Hansa, If och Dina försäkringar
När man jämför rättsskyddet i hemförsäkringarna hos Folksam, Länsförsäkringar, Trygg Hansa, If och Dina försäkringar så ser man många likheter, men också flera olikheter.
Ett krav hos alla försäkringsbolag är att du har en försäkring tecknad när tvisten uppstår och att du också har haft den oavbrutet i två år innan det. Det är därför viktigt att veta vid vilken tidpunkt en tvist anses uppstå. Normalt anses en tvist uppstå när en av parterna framställer ett krav som den andra avvisar åtminstone till viss del.
I vissa undantagsfall kan du få ersättning trots att du inte har en försäkring när tvisten uppstår eller inte har haft den oavbrutet i två år. Det kan till exempel handla om att du inte haft behov av försäkringen.
Ett annat krav hos alla försäkringsbolag för att rättsskyddet ska gälla är att du anlitar en jurist som ditt ombud. Du behöver därför en fullmakt där det framgår att juristen företräder dig i tvisten.
Tvister som försäkringen täcker
Gemensamt för alla försäkringsbolag är att rättsskyddet huvudsakligen täcker tvister som kan prövas som tvistemål i tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen. Det innebär att det inte täcker tvister i förvaltningsdomstolar, såsom tvister om skatt.
Det är bra att komma ihåg att kravet är att tvisten kan prövas i domstol. Det krävs som huvudregel inte att tvisten faktiskt hamnar i domstol. Om du och din motpart efter en tid kommer överens utan att ta tvisten till domstol, så kan du ändå få ersättning från rättsskyddet.
Gemensamt är också att hemförsäkringen gäller saker som händer i ditt privatliv. Därför gäller försäkringen inte tvister som har med ditt arbete eller ditt företag att göra. Den gäller inte heller om du till exempel har gått i borgen för någon.
Alla försäkringsbolag vill också slippa att betala för alla de tvister som uppstår vid separation eller dödsfall. Därför omfattas inte de flesta tvister med maka, sambo eller före detta maka eller sambo. Arvstvister omfattas, men till skillnad från andra tvister så är ett krav att tvisten faktiskt hamnar i domstol.
Försäkringsbolagen vill också slippa att betala för alla de tvister som rör små belopp. Så kallade småmål – tvister som rör mindre än ett halvt prisbasbelopp eller knappt 30 000 kronor – omfattas inte.
Försäkringsbolagens villkor är alltså lika på många sätt, men det finns fyra intressanta skillnader hos rättsskyddet i hemförsäkringarna hos Folksam, Länsförsäkringar, Trygg Hansa, If och Dina försäkringar.
1. Försäkringsbolagen har olika regler för vilka tvister i mark- och miljödomstolen som omfattas. Det beror på att mark- och miljödomstolen är en relativt ny specialdomstol som är ett mellanting mellan vanlig tingsrätt och förvaltningsdomstol. När mark- och miljödomstolen inrättades valde därför olika försäkringsbolag lite olika lösningar.
2. Hos vissa försäkringsbolag omfattas vissa brottmål av rättsskyddet. Hos andra försäkringsbolag omfattas inga brottmål alls.
3. De flesta försäkringsbolag undantar generellt tvister med maka, sambo eller före detta maka eller sambo. Trygg Hansa undantar dock bara dessa om de rör separationen.
4. Hos alla försäkringsbolag omfattas vårdnadstvister av rättsskyddet. Det är ett undantag från huvudregeln att tvister med maka, sambo eller före detta maka eller sambo inte omfattas. Men vårdnadstvister omfattas bara av rättsskyddet om det gått en viss tid sedan separationen. Detta kallas för ettårsregeln. Men ettårsregeln ser olika ut hos olika försäkringsbolag. Vissa börjar räkna vid själva separationen, medan andra börjar räkna när äktenskapet upphör, vilket alltid sker efter en betänketid om man har barn.
Om du kan styra när tvisten börjar – till exempel genom att vänta med att framställa ett krav – så kan det alltså ibland vara klokt att titta på villkoren hos ditt försäkringsbolag och eventuellt byta försäkringsbolag för att få det bästa skyddet.
Ett generellt undantag
Du vet inte helt säkert att du har rätt till rättsskydd innan försäkringsbolaget prövat just ditt fall. Alla försäkringsbolag har nämligen ett generellt undantag som innebär att försäkringsbolaget kan besluta att tvisten inte ger rätt till rättsskydd. Oftast är det formulerat som att du ska ha ett berättigat intresse att få tvisten prövad i domstol. Det kan också vara att det inte ska vara en ovanlig tvist.
Visa mindre
En del av kostnaderna för rättegången täcks
▶ Vad täcker rättsskyddet? Framför allt täcker försäkringen ditt ombuds arvode, avgifter, kostnader för bevisning och när du tvingas betala motpartens rättegångskostnader. Men dina kostnader täcks inte fullt ut.
Läs merJämför rättsskydd hos Folksam, Länsförsäkringar, Trygg Hansa, If och Dina försäkringar
När man jämför rättsskyddet i hemförsäkringarna hos Folksam, Länsförsäkringar, Trygg Hansa, If och Dina försäkringar så ser man många likheter också när det gäller vad som täcks av försäkringen. Men det finns också olikheter.
Kostnaderna som omfattas
Gemensamt för alla försäkringsbolag är att det är fyra huvudsakliga kostnader som omfattas av försäkringen, nämligen
1. Ditt ombuds arvode.
2. Avgifter i domstol.
3. Kostnader för bevisning.
4. Kostnader för motpartens rättegångskostnader.
Det är viktigt att komma ihåg att ersättningen för ditt ombuds arvode som mest uppgår till den så kallade timkostnadsnormen, som för år 2025 är 1 982,50 kronor inklusive mervärdesskatt. Det betyder att om ditt ombud har en högre timtaxa, till exempel 2 500 kronor, så betalar du hela den överskjutande delen själv – i det exemplet 517,50 kronor per timme (2 500 – 1 982,50 = 517,50).
Dipa juridiks timtaxa är densamma som timkostnadsnormen, så hos Dipa juridik behöver du inte betala någon överskjutande del.
Det som inte omfattas av rättsskyddet är till exempel ersättning för eget arbete eller inkomstbortfall, ersättning till skiljemän om sådana anlitas, eller merkostnader som uppstår för att du byter ombud.
Beloppsgränserna är olika
Gemensamt för alla försäkringsbolag är att du måste betala en självrisk. Du får inte ersättning för hela kostnaden. De flesta försäkringsbolag har en självrisk på 20 procent av kostnaderna. Men det finns undantag. Försäkringsbolaget Dina försäkringar har till exempel en självrisk på 25 procent.
Alla försäkringar har också ett tak för ersättningen. Oftast är det ett belopp som kan ligga mellan 300 000 kronor och 400 000 kronor. If har dock två tak. Dels ersätter de totalt maximalt 300 000 kronor för tvisten, dels maximalt 100 timmars arbete för ditt ombud, vilket motsvarar en ersättning på drygt 150 000 kronor.
Ett generellt undantag
Du vet inte helt säkert vilken ersättning du kommer att få innan försäkringsbolaget prövat just ditt fall. Alla försäkringsbolag har nämligen ett generellt undantag som innebär att försäkringsbolaget kan besluta att inte ge ersättning för alla kostnader. De ersätter bara kostnader som de anser är nödvändiga och skäliga. Det betyder att de kan tycka till exempel att viss bevisning varit onödig eller att ditt ombud lagt för mycket tid på ett visst arbetsmoment.
Visa mindre
Din jurist ansöker
▶ Hur ansöker man om rättsskydd? Det är din jurist, ditt juridiska ombud, som ansöker om rättsskydd åt dig.
Läs merAnlita en jurist och berätta om dina försäkringar
Så fort du har anlitat en jurist bör du ge juristen dina försäkringsuppgifter. Då kan juristen göra en bedömning av dina chanser att få hjälp med rättegångskostnaderna från till exempel rättsskydd.
Sedan ska juristen, så snart tvisten har uppstått, ansöka om rättsskydd åt dig. Det betyder att försäkringsbolaget ska pröva om du har rätt till rättsskydd för den aktuella tvisten.
Det måste vara ditt ombud som skickar in ansökan, eftersom en del av försäkringsbolagets prövning gäller om du har anlitat ett lämpligt ombud eller inte. Ibland kräver försäkringsbolaget att ditt ombuds lämplighet att ta sig an tvisten prövas och därför kan det dröja innan man får slutligt besked.
Ingen full fakturering
Sedan fortsätter tvisten. Ditt ombud fortsätter att arbeta med ditt fall och det uppstår kostnader för bevisning och annat.
Under det att tvisten pågår så får ditt ombud, enligt god sed, inte fakturera dig fullt arvode. Det betyder att du inte ska betala samma arvode som om du inte hade haft rättsskydd. Det är Sveriges advokatsamfund som slagit fast att det ska märkas att man har rättsskydd. Det strider mot god advokatsed att fakturera fullt arvode och det är något som många andra, seriösa, jurister följer.
Dipa juridik fakturerar aldrig fullt arvode under det att tvisten pågår, om du beviljats rättsskydd. Du faktureras bara din självrisk, alltså den del som inte ersätts av försäkringsbolaget, så att du slipper en stor faktura vid tvistens slut.
Betalning vid tvistens slut
När tvisten har tagit slut så skickar ditt ombud en slutfaktura. Fakturan är skriven till dig, men hela eller delar av fakturan ska inte betalas av dig utan av ditt försäkringsbolag. Ditt ombud skickar även fakturan till ditt försäkringsbolag med en ansökan om utbetalning. Ditt försäkringsbolag prövar hur stor ersättning du ska få och betalar direkt till ditt ombud.
Ibland kan ditt ombud ansöka om en utbetalning från försäkringsbolaget någon gång mitt under en tvist också – till exempel efter att rättegången avslutats i tingsrätten, men innan den fortsätter i hovrätten. Men i allmänhet gör försäkringsbolaget bara en utbetalning per tvist.
Visa mindre