En tvist med hantverkare är oftast detsamma som en tvist om en konsumententreprenad.
Du som konsument har ett skydd
▶ Vad är en tvist med hantverkare? Oftast är en tvist med hantverkare detsamma som en tvist om en konsumententreprenad, där en konsument beställt tjänster av en hantverkare som agerar som näringsidkare.
Läs merKonsumententreprenad
När man pratar om en tvist med hantverkare menar man oftast att en privatperson anlitat en hantverkare för arbete på till exempel en bostad eller ett fritidshus och att privatpersonen och hantverkaren är oense om något.
Detta kallas också för en tvist om en konsumententreprenad. Det är fråga om en konsument som köper tjänster i form av arbete på fast egendom, såsom en villa eller ett fritidshus, eller arbete på lösa saker, såsom en bostadsrätt. Hantverkaren är näringsidkare och utför tjänsten.
En konsument har i allmänhet inte lika stor erfarenhet som en näringsidkare när det gäller till exempel att ingå avtal och köpa tjänster. Därför finns det lagstiftning som skyddar konsumenten och som inte går att avtala bort. Vid konsumententreprenader är konsumenttjänstlagen av stor betydelse.
Fyra tvistefrågor
En tvist om en konsumententreprenad kan avse fyra olika tvistefrågor. Det är fyra problem som konsumenten kan ha och kan tvista med hantverkaren om.
- Det första problemet är att konsumenten tycker att hantverkaren gjort ett dåligt jobb. Tvistefrågan kallas fel hos tjänst.
- Det andra problemet är att konsumenten tycker att hantverkaren orsakat skada på egendom. Tvistefrågan kallas då för skadestånd.
- Det tredje problemet är att konsumenten tycker att arbetet tagit för lång tid. Tvistefrågan kallas då för näringsidkarens dröjsmål.
- Det fjärde problemet är att konsumenten tycker att hantverkaren tagit för mycket betalt – att det är för dyrt. Tvistefrågan är då priset på tjänsten.

Fem tips för att vinna en tvist med hantverkare
▶ Öka dina chanser att vinna en tvist med hantverkare.
Läs merTips 1 – Kontakta en jurist
Ofta har konsumenten och hantverkaren en bra relation till att börja med. Men så fort du känner att samarbetet inte fungerar, så ska du kontakta en jurist. Du kanske tycker att arbetet inte håller måttet eller att det drar ut på tiden. Det betyder inte att du automatiskt ska anlita en jurist för att ta hantverkaren till domstol, men det är bra att låta en jurist gå igenom fallet i ett tidigt skede.
Hos Dipa juridik kan du boka ett första kostnadsfritt telefonmöte där vi går igenom ditt fall och om du sedan vill gå vidare kan du beställa en tvisteutvärdering till en kostnad om 2 000 kronor.

Tips 2 – Reklamera på en gång
När du upptäcker något som är fel, så ska du informera hantverkaren, så fort du kan. Om du upptäcker att hantverkaren har gjort ett dåligt jobb, så ska du reklamera felet. Om hantverkaren är försenad med arbetet, så ska du reklamera dröjsmålet. Om hantverkaren skadat din egendom, så ska du anmäla skadan till hantverkaren. Om hantverkaren tagit för mycket betalt, så ska du bestrida fakturan.
Som konsument har du oftast minst två månader på dig att reklamera det du inte är nöjd med. Det betyder att du inte ska låta tiden gå, men det betyder också att du har tillräckligt med tid att kontakta en jurist för rådgivning.
En reklamation är ett meddelande till hantverkaren där du informerar om felet eller dröjsmålet och där du informerar om att du anser att hantverkaren ansvarar för felet eller dröjsmålet.
Det är bäst att reklamera skriftligt – i ett mejl eller ett SMS. Reklamationen kan vara muntlig, men då kan det vara svårt att i efterhand bevisa att den faktiskt har skett.
Tips 3 – Håll inne med betalningen
Som konsument har du rätt att hålla inne så mycket av betalningen som behövs för att täcka dina krav. Det innebär att du kan hålla inne så mycket som krävs för att anlita någon annan att reparera ett fel eller för att täcka dina kostnader på grund av ett dröjsmål.
Att hålla inne med betalningen är en säkerhet för dig, eftersom det kan vara svårt att senare återfå pengarna av hantverkaren. Att hålla inne med betalningen gör också hantverkaren mer motiverad att åtgärda fel och göra klart arbetet för att få sin betalning.
Tips 4 – Anlita experter
Din jurist är expert på juridiken, men i en tvist med hantverkare krävs det oftast även andra experter. Du kan därför behöva anlita flera olika experter. Det är alltid viktigt att anlita en oberoende besiktningsman som kan besikta arbetet och bedöma vad som är rätt och vad som är fel. Du kan behöva anlita en byggnadsingenjör för att bedöma konstruktioner och hur fel ska åtgärdas. Du kan också behöva anlita andra hantverkare för att bedöma vad det kostar att åtgärda ett fel eller hur lång tid ett arbete kommer ta att slutföra.
Tips 5 – Gå med på ett avhjälpande
Hantverkaren har laglig rätt att avhjälpa fel hos tjänsten. Att avhjälpa är detsamma som att åtgärda felet. Om du inte går med på att hantverkaren avhjälper felet, så kan du förlora rätten att få prisavdrag och skadestånd. I vissa undantagsfall kan du vägra att låta just den hantverkaren avhjälpa felet – till exempel om du blivit hotad av hantverkaren – men du ska alltid låta hantverkaren få möjlighet att avhjälpa felet, så länge din jurist inte säger något annat.
Visa mindre
Jurister och andra experter kostar
▶ Vad kostar en tvist med hantverkare? Din jurist och dina andra experter kostar och du får vara beredd på att betala en del ur egen plånbok.
Läs merExperter kostar
Jurister och andra experter utför ett avancerat arbete och tar betalt för detta. I början av en tvist med hantverkare får du räkna med att lägga ut en del. Till viss del kan du få gratis konsumentvägledning genom Konsumentverket eller din kommun, men för att få konkret hjälp med ditt fall måste du anlita experter.
Du kan få hjälp med kostnaderna
Om du har en hemförsäkring eller fritidshusförsäkring, så är det stor sannolikhet att din försäkring täcker en stor del av kostnaden för en tvist med hantverkare. Försäkringen täcker till exempel kostnader för ditt juridiska ombud och kostnader för att ta fram bevisning, vilket omfattar besiktningsutlåtanden och liknande.
Men det är viktigt att tänka på att försäkringen har vissa villkor för att den ska gälla, till exempel att hantverkaren har bestridit dina krav och att du anlitat ett juridiskt ombud. Försäkringen täcker dock bara en del av kostnaderna. Du betalar oftast en självrisk på cirka tjugo procent av kostnaderna.
Om din tvist hamnar i tingsrätt och om du vinner, så ska hantverkaren i de allra flesta fall betala dina rättegångskostnader. I rättegångskostnader ingår kostnader för ditt juridiska ombud och kostnader för att ta fram bevisning. Tvister med hantverkare är ofta komplicerade. Det kan vara svårt att bevisa vad som hänt och experters ord kan stå mot varandra. Det gör att tvister ofta slutar i en förlikning, en överenskommelse där du får viss, men inte full ersättning. Det är viktigt att veta att vid förlikning betalar du och ditt försäkringsbolag för dina rättegångskostnader.
Visa mindre